13 Kasım 2014 Perşembe

DERS 2:IDE NEDİR?JAVA IDE'LERİNE GENEL BAKIŞ

Standard

Bir önceki dersimizde console'dan derleme nasıl yapılır onu göstermiştik.Fakat her zaman console'dan derleme yapamayız.Büyük çaplı projelerimizde çok büyük külfet haline gelir ve zaman kaybına yol açar.Bu yüzden bu noktada ide'leri kullanmak daha mantıklıdır.

IDE(Integration Development Enviroment),biz programcılar için hızlı ve kolay yazılım geliştirmeye yarayan araçları bulunduran bir yazılımdır.Bir IDE'de olmasını beklediğimiz en önemli araçlar,derleyici,yorumlayıcı
ve debugger(hata ayıklayıcı)'in tümleşik şekilde bulunmasıdır.
IDE'ler aynı zamanda içinde gömülü fonksiyonlar barındırır ve bu fonksiyonları tamamlama özelliğine sahiptir.İşte bu noktada zamandan tasarruf ederiz.Aşağıda bir örnek verilmiştir.


"System" sözcüğünden sonra bize gelebilecek seçenekleri sunmaktadır.Notepad veya .txt dosyasında böyle bir seçenek bulunmamaktadır.

Java'da birden fazla IDE bulunmaktadır ve bu başlık altında bu IDE'lerin önemlilerinden bahsedilecektir.
  • Netbeans 
  • Eclipse
  • IntelliJ Idea

NETBEANS

Netbeans,Oracle firmasının geliştirdiği bir IDE'dir ve tamamen ücretsizdir.Firmanın kendi ürünü olduğu için reklamı ve tanıtımı diğer IDE'lere oranla daha fazla yapılmaktadır.

Avantajları:
  • Bir kere Oracle tarafından destekleniyor ve ücretsiz.Bu çok önemli bir artı.
  • Diğer artısı birçok şey gömülü olarak geliyor.Ekstradan kütüphane,framework ekleyeyim derdiniz yok.Bu yüzden yeni başlayanlar için Netbeans IDE önerilir.
  • En çok sevdiğim artılarından biri de sürükle bırak ile arayüz tasarımı yapabiliyorsunuz.Netbeans'in eski sürümlerin de yoktu bu.Yeni sürümler ile birlikte gelen bir şey.Her ne kadar kod yazmadan bunları yapmak dezavantaj gibi görünse de çok büyük kolaylık sağlıyor.Kısacası Swing(yeri geldiğinde bahsedilecek) desteği çok güçlü.
Dezavantajları:
  • Kod derlenirken derleme ve çalıştırma olarak diğer 2 IDE'nin gerisinde kalıyor.Yani derleme ve çalıştırma hızı yavaş.
  • Plugin desteği çok düşük.Yani esnek olmaktan çok biraz katı bir IDE.

ECLİPSE

2001 senesinde IBM tarafından ortaya çıkarılmış açık kaynak kodlu IDE'dir.Netbeans ve IntelliJ'e göre daha fazla tercih edilmektedir.Profesyonel Java Developer'lar genellikle Eclipse kullanmayı tercih ederler.Her ne kadar yeni başlayanlar için Netbeans önersekte ve ben çoğu ufak projemi Netbeans'te gerçekleştirsem de bloğumdaki yazılarım da Eclipse kullanacağım.

Avantajları:
  • En çok kullanılan (internet verilerinden tahmin) IDE'dir.
  • Plug-in'leri diğer IDE'lere göre aşırı fazladır.
  • Gelişmeye çok açık bir IDE'dir.
  • Ücretsizdir.

Dezavantajları:
  • Bütünleşik değildir.Yaptığınız işlere göre plug-in indirmek zorundasınız.Bu plug-in'ler sonunda steril bir çalışma ortamınız oluyor.Bir süreden sonra tecrübeniz yoksa ki benim o kadar yok plug-in'ler arasında nefes alamamanız muhtemel.

INTELLIJ IDEA

2000'de kurulan JetBrains tarafından piyasaya sürülmüş açık kaynak kodlu olmayan IDE'dir.Piyasada ki en iyi IDE'dir.Ben şu ana kadar bu IDE'yi kullanma fırsatı yakalayamadım bu yüzden avantajları ve dezavantajlarını kısaca araştırmalarım sonucu derleyerek aşağıda yazıyorum:

Avantajları:
  • Burada değinmemizin mümkün olmadığı birçok artısı vardır ama diğerlerine nazaran en büyük artılarından biri çok güçlü bir kod tamamlama mekanizmasına sahip olmasıdır.

Dezavantajları:
  • Plug-in desteği düşüktür.
  • Ücretli olmasıdır.Bu yüzden daha çok profesyonellere hitap etmektedir.



Kısaca bu 3 IDE'den bahsettikten sonra kullanım yerlerine göre sıralarsak;

  1. Eğer yeni başlayan bir Java Developer iseniz Netbeans kullanmanız en iyisidir.
  2. Eğer bu işte uzun süre kalmak istiyorsanız ve kariyer hedefiniz bunun üzerine ise Eclipse kullanmak bana göre daha avantajlıdır.
  3. Eğer çok iyi kod yazıyorsanız ve bunu daha hızlı hale getirmek istiyorsanız IntelliJ Idea.


Blog içinde geliştireceğimiz uygulamalar vs. Eclipse üzerinden ilerleyeceği için bir sonraki makalemizde Eclipse kurulumunu,sürümlerini ve özelleştirmeyi anlatacağız.

Teşekkürler.



0 yorum:

Yorum Gönder