16 Kasım 2014 Pazar

DERS 4:PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

Standard


Bu dersimizde artık programcılık dünyasına yavaş yavaş giriş yapmış olacağız.Bu yazı içinde bazı bilmediğiniz kavramlar olacak,bu kavramlar ilerde kafanızda soru işareti kalmayacak bir şekilde tamamlanacaktır o yüzden dert etmeyin.

Adım1:

Eclipse'imizi açtıktan sonra öncelikle işe yeni bir proje açmakla koyulalım.

File->New->Java Project diyoruz.

Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır.Kafamızda soru işareti kalmaması adına buradaki her bölümü anlatacağız.



Project Name kısmına proje ismimizi yazıyoruz.Türkçe karakter kullanmamaya dikkat edelim."Use default location" en başta belirttiğimiz klasördür.Check işaretini kaldırarak farklı bir klasör seçebiliriz.

İkinci kısmımızın başlığı JRE'dir.Öncelikle JRE(Java Runtime Enviroment) kavramının ne olduğunu öğrenelim.JRE kütüphanesi bir programımızın çalışması için gerekli olan minimum gereçleri yani JAR(Java Archive) dosyalarını tutar.JAR dosyalarının içeriğinde Package'ler(Paketlere daha sonra değinilecektir) ,Package'lerin içinde ise bytecode şeklinde programın çalışması için gerekli class'lar bulunur.Aşağıda temsili gösterimi bulunmaktadır.


Yukarıda JRE kısmında 3 seçenek bulunmaktadır.Yeni JRE sürümleri ile birlikte class'lar artmaktadır veya güncellenmektedir.Örneğin;JRE8 kütüphanesini kullanarak yazdığınız bir projeyi JRE7 kullanarak yazdığınız projeye import ederseniz eğer bazı class'lar bulunamaz ise hata alacaksınızdır.
  1. Buradaki ilk seçeneğinizde Java'nın hangi versiyonunu seçerseniz o versiyona göre bir kütüphane ekleyecektir.
  2. İkinci seçeneğinizde spesifik bir JRE dosyasını kullanabilirsiniz."Configure JREs" diyip,"Add" seçeneğine tıklayarak farklı JRE dosyaları ekleyebiliriz.Konuyu dağıtmamak adına detaya girmiyorum.
  3. Üçünücü ve son seçeneğimizde ise Default olarak belirtilen JRE'yi kullanabiliriz.


Project Layout başlığı altında iki seçeneğimiz vardır.Birinci seçenek olan "Use project folder as root for sources and class files" seçeneğini seçersek kaynak dosyaları ve class dosyalarını kök dizin de ayırmadan tutacaktır yani aşağıdaki gibi.




İkinci seçenek olan "Create seperate folders for sources and class files" seçeneğini seçtiğimiz de kaynak dosyaları yani .java dosyaları ayrı klasörde (default olarak src klasöründe),class dosyaları ayrı klasörde(default olarak bin klasöründe) tutulacaktır."Configre default" seçeneği ile de bu dosyaların adlarını değiştirebilirsiniz.Bu sefer projeyi oluşturduğumuz da görüntü aşağıdaki gibi olacaktır.



Finish diyerek ilk projemizi oluşturuyoruz.


Adım2:

Artık projemizi oluşturduğumuza göre projemize çalıştırmak için .java dosyası eklememiz gerekiyor.Projemize sağ tıklayıp class seçeneğini seçiyoruz.Name kısmına "HelloWorld" yazıyoruz.Diğer kısımlar şimdilik varsayılan olarak kalsın.Zamanı geldiğinde onlara da değinilecektir.Ekranımız da aşağıda ki gibi kod parçası görülecektir

public class HelloWorld {
}

Programı Run(yeşil play tuşuna benzeyen) tuşuna basarak(kısayolu ctrl+F11) çalıştırdığımız da aşağıdaki gibi bir hata alıyor olacağız.

Error: Main method not found in class HelloWorld, please define the main method as:
   public static void main(String[] args)

Bir class'ın çalışabilmesi için main metoduna ihtiyacı vardır.Bu main metodunun ne olduğunu ilerde metodlar konusunda anlatacağız.Fakat şimdilik şunu bilmeliyiz ki programımızı çalıştırdığımız da,main metodunun altındaki işlemler gerçekleştirilir.Hemen üstteki main metodunu class'ımızın içine ekliyoruz.

**Değişken tanımlamayı diğer dersimizde göreceğiz fakat önemli bir noktaya değinmek istiyorum.main metodu içi hariç class'ın hiçbir yerinde işlem yapamayız.Fakat değişken tanımlamarımızı main metodu içinde yapmak zorunda değiliz.

public class HelloWorld {
 public static void main(String[] args) {
  
 }
}


Şimdi konsolumuza "Hello World" cümlesini yazdıralım.Konsola herhangi bir yazı bastırmak için aşağıdaki kodlar kullanılır.

System.out.print("");     //Konsola yazdıktan sonra yan yana devam eder.
System.out.println("");  //Konsola yazdıktan sonra bir satır aşağıya iner


Bu kodlarda çift tırnak arasına yazdığımız her şey konsola bastırılır.Kodumuzu aşağıdaki gibi yazıp çalıştırdığımızda ekran çıktımız aşağıdaki gibi görülecektir:

Source Code:

public class HelloWorld {
 public static void main(String[] args) {
  System.out.println("Hello World!");
 }
}

Output:


Bu yazımızda bir projeyi detayları ile açmayı ve konsol ekranına yazı basan basit bir uygulamanın nasıl yapılacağını öğrendik.Eğer daha önce herhangi bir programlama dilin de tecrübeniz varsa bu konu sizin için zorlayıcı olmayacaktır.

Teşekkürler.









0 yorum:

Yorum Gönder